Geschiedenis

Autobedrijf Jan Wals werd op 1 maart 1987 opgericht door Jan Wals en zijn vrouw Anja. Als geboren en getogen Ilpendammer koos Jan Wals als locatie het pittoreske Ilpendam om zijn autobedrijf te starten.

1987 - 2015

Wat ooit in 1987 begon als een eenvoudige garage in de Dorpstraat van Ilpendam, is uitgegroeid tot een modern autobedrijf met alles erop en eraan. In een kwart eeuw tijd is veel veranderd, maar er zijn drie constanten: Ilpendam, de chef-werkplaats en Jan's 'rots in de branding': Anja Wals. 

'Ik wilde boer worden, maar dat zat er financieel niet in', zegt Jan als hij terugblikt op de beginfase van zijn bedrijf. 'Bovendien zei een leraar tegen mij dat ik het vak van de toekomst moest kiezen: automonteur.' Jan werkte eerst een paar jaar samen met een compagnon, maar besloot toch voor zichzelf te beginnen. Met geleend geld van zijn moeder ging hij van start. Hij huurde een krakkemikkige loods in de Dorpsstraat en zijn vrouw Anja ging terug naar school om de fijne kneepjes van de debiteuren en crediteuren onder de knie te krijgen. Ook uit Purmerend kwam hulp: accountant Henk Scheffel zorgde dat boekhoudkundig de juiste koers werd gevaren en Jules Groot legde Jans magazijn vol en gaf hem gereedschap zonder daar iets voor te rekenen. 'Ik zie wel wanneer je betaalt', had hij Jan toegefluisterd. 

Jan kreeg dus een kickstart, maar vanaf dag een was het hard werken. De ingezakte loods in de Dorpsstraat had een aandoenlijke en kneuterig uitstraling, maar de werkomstandigheden waren niet altijd even ideaal. 'De garage was oud en klein. Het was te laag om onder een brug te kunnen staan dus we moesten op rollende krukjes werken. En als de verwarming weer eens was stuk gevroren, stond ik met drie jassen aan te sleutelen.' 

Na een half jaar kwam Eric Wolfswinkel bij Jan werken. Als zeventien jarige jongen was Eric het grindpad opgelopen om te vragen of hij een kon helpen in zijn vrije tijd. Hij bleek twee rechter handen te hebben en al snel nam Jan de tiener in vaste dienst. Het hulpje groeide door naar chef-werkplaats en dat is hij nog steeds, nu met een team van vijf monteurs onder zijn hoede. 

Een andere dinosaurus in het bedrijf is Anja Wals. 'Wat niet altijd iedereen weet, is dat wij samen het autobedrijf hebben opgericht. Zij is de stabiele factor in het bedrijf', benadrukt Jan. Niet alleen door de boekhouding te doen, helpt ze haar man al 25 jaar. Ze is ook zijn geweten. Het komt regelmatig voor dat de gedreven 'president-directeur' zichzelf voorbij loopt, maar dan komt gelukkig altijd de vraag van zijn vrouw: 'Zou je dat wel doen Jan?'. Of Jan daar naar luistert, is het tweede. 

In 2004 werd de eerste paal geslagen van het nieuwe pand aan de Nijverheidsweg, aan de rand van Ilpendam. Jan had in de Dorpsstraat een modern autobedrijf opgebouwd, maar wilde daar een passend gebouw bij met in ieder geval genoeg hoogte om onder een brug te kunnen staan. In 2005 ging het pand open. 'Ook al weer zeven jaar geleden. Wat gaat de tijd toch snel. Wat ik in de toekomst wil doen?' Jan haalt zijn schouders op. 'Soms denk ik: het kan wel wat rustiger. Maar aan de andere kant is dit werk mijn lust en mijn leven. Ik doe 's ochtends de deur open en 's avonds weer dicht. Een vrije middag nemen vind ik lastig. Bovendien denk ik niet dat je half kunt werken. Als je iets doet, doe je het goed en anders niet. C'est la vie.' 
De garage in de Ilpendamse Dorpsstraat was meer dan 15 jaar het gezicht van het Autobedrijf Jan Wals. Het oude pand roept nog steeds leuke herinneringen bij Jan Wals op: ”Als het regende moesten wij naar buiten om te schuilen.

2005: Een nieuw pand

Na meer dan 15 jaar op toestemming te hebben gewacht, was het in augustus van 2005 zo ver: Jan Wals ging verhuizen naar de huidige locatie op de Nijverheidsweg. De bouw van het inmiddels herkenbare pand is in zijn volledigheid vastgelegd door First Productions in de film All the way!

Erkenning

Gedurende een ruime 20 jaar heeft Autobedrijf Jan Wals al meerdere prijzen op haar naam staan. Zo is Jan Wals in 2005 door de Waterlandse gemeente uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar en werd Autobedrijf Jan Wals in 2008 door de BOVAG verkozen tot MijnAutobedrijf van het Jaar. Een prestatie die Jan en Anja als de kroon op hun werk beschouwen.
Buiten zijn werk om heeft Jan Wals ook erkenning gekregen voor zijn werk bij de vrijwillige brandweer en is hij in 2010 geridderd in de Orde van Orange-Nassau. Jan was gedurende 35 jaar actief lid van de Ilpendamse Vrijwillige Brandweer.

Blijven bewegen

Ondanks deze ontwikkelingen, heeft Autobedrijf Jan Wals niet stilgestaan. Zo is in 2009 de laatste hand gelegd aan wasboxen, waar klanten hun auto's met alle voorzieningen gemakkelijk kunnen wassen. Ook worden er sinds begin 2010 in eigen beheer promotiefilmpjes gemaakt en is het Autobedrijf zeer actief op diverse sociale media.

Autobedrijf Jan Wals 10 jaar aan de Nijverheidsweg!!